Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

Dzień tygodnia

Menu

 

Poniedziałek

13.09.2021

Kapuśniak ze świeżej kapusty z ziemniakami

Składniki : wywar z warzyw, ziemniaki, kapusta świeża, boczek wędzony, kiełbasa z szynki, koperek zielony

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem

Kompot owocowy                  1,3,7,9  

 

Wtorek

14.09.2021

Rosół z makaronem

Składniki :wywar z kurczaka i mięsa wołowego, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron nitki,  pietruszka zielona,

Potrawka z mięsa wołowego

Ziemniaki

Kapusta zasmażana

Kompot owocowy                  1,3,7,9 

 

Środa

15.09.2021

Barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki: wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, buraki, śmietana, pietruszka zielona, ziemniaki

Łazanki z kapustą i mięsem

Składniki: mięso od szynki, cebula, kapusta kiszona, makaron

Kompot owocowy                  1,7,9     

 

Czwartek

16.09.2021

 

Zupa koperkowa z zacierką

Składniki :wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek świeży, śmietana 18%,zacierka

Pieczeń z piersi indyka w sosie własnym

Składniki: piersi z indyka, przyprawy

Ziemniaki

Marchewka z jabłkiem i ananasem

Kompot owocowy                  1,7,9     

 

Piątek

17.09.2021

 

Krupnik z ryżem

Składniki :wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, ryż, ziemniaki, pietruszka zielona

Dorsz  smażony

Ziemniaki

Surówka z  kiszonej kapusty

Kompot  truskawkowy             1,3,4,9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadłospis  zgodny z wytycznymi Ustawy z dn. 01.09.2015r. (Dz.U.2015 poz.35) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26.08.2015r.

Uwaga zastrzega się w razie potrzeby  niewielkie zmiany w jadłospisie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluteny

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe).

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamowe i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin

14.Mięczaki

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom

Informacji  na temat żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby

rodzic miał  świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją

pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jakie zawiera danie.

 

 

 

 

 

Data dodania: 2021-09-10 19:01:58
Data edycji: 2021-09-10 19:06:10
Ilość wyświetleń: 721

Kalendarz

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej