Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Jadłospis

Jadłospis

Dzień tygodnia

Menu

 

Poniedziałek

13.09.2021

Kapuśniak ze świeżej kapusty z ziemniakami

Składniki : wywar z warzyw, ziemniaki, kapusta świeża, boczek wędzony, kiełbasa z szynki, koperek zielony

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem

Kompot owocowy                  1,3,7,9  

 

Wtorek

14.09.2021

Rosół z makaronem

Składniki :wywar z kurczaka i mięsa wołowego, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron nitki,  pietruszka zielona,

Potrawka z mięsa wołowego

Ziemniaki

Kapusta zasmażana

Kompot owocowy                  1,3,7,9 

 

Środa

15.09.2021

Barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki: wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, buraki, śmietana, pietruszka zielona, ziemniaki

Łazanki z kapustą i mięsem

Składniki: mięso od szynki, cebula, kapusta kiszona, makaron

Kompot owocowy                  1,7,9     

 

Czwartek

16.09.2021

 

Zupa koperkowa z zacierką

Składniki :wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek świeży, śmietana 18%,zacierka

Pieczeń z piersi indyka w sosie własnym

Składniki: piersi z indyka, przyprawy

Ziemniaki

Marchewka z jabłkiem i ananasem

Kompot owocowy                  1,7,9     

 

Piątek

17.09.2021

 

Krupnik z ryżem

Składniki :wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, ryż, ziemniaki, pietruszka zielona

Dorsz  smażony

Ziemniaki

Surówka z  kiszonej kapusty

Kompot  truskawkowy             1,3,4,9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadłospis  zgodny z wytycznymi Ustawy z dn. 01.09.2015r. (Dz.U.2015 poz.35) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26.08.2015r.

Uwaga zastrzega się w razie potrzeby  niewielkie zmiany w jadłospisie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluteny

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe).

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamowe i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin

14.Mięczaki

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom

Informacji  na temat żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby

rodzic miał  świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją

pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jakie zawiera danie.

 

 

 

 

 

Data dodania: 2021-09-10 19:01:58
Data edycji: 2021-09-10 19:06:10
Ilość wyświetleń: 254

Kalendarz

BIP
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej