Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Reset
Reset

Jadłospis

Jadłospis

Dzień tygodnia

Menu

Poniedziałek

06.09.2021

Zalewajka z ziemniakami

Składniki: żurek, ziemniaki, cebula, czosnek , boczek wędzony, kiełbasa z szynki,  koperek zielony

Kluski śląskie w sosie pieczarkowym

Kompot owocowy                  1,3,7,9

 

Wtorek

07.09.2021

Zupa ogórkowa z ryżem

Składniki: wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana, pietruszka zielona

Pulpety w sosie pomidorowym

Ziemniaki

Kapusta czerwona

Kompot  wieloowocowy                  1,3,7,9  

 

Środa

08.09.2021

Zupa jarzynowa z ziemniakami

Składniki: wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, śmietana, pietruszka zielona, ziemniaki

Spagetti z makaronem

Składniki: mięso od szynki, cebula, pomidory malinowe, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, mąka, makaron spagetti

Kompot owocowy                  1,7,9     

 

Czwartek

09.09.2021

 

Zupa grysikowa z ziemniakami

Składniki: wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por,  kasza manna, ziemniaki, pietruszka zielona

Kotlet z piersi kurczaka

Ziemniaki

Buraczki

Kompot  owocowy            1,3,9

Piątek

10.09.2021

 

Grochówka z ziemniakami

Składniki: wywar z warzyw, groch, boczek wędzony, kiełbasa  z szynki, ziemniakami, pietruszka zielona

Pierogi z serem

Kompot  owocowy                 1,3,7,9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadłospis  zgodny z wytycznymi Ustawy z dn. 01.09.2015r. (Dz.U.2015 poz.35) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26.08.2015r.

Uwaga zastrzega się w razie potrzeby  niewielkie zmiany w jadłospisie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluteny

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe).

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamowe i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin

14.Mięczaki

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom

Informacji  na temat żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby

rodzic miał  świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją

pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jakie zawiera danie.

 

 

 

 

 

Data dodania: 2021-09-04 15:24:47
Data edycji: 2021-09-04 15:32:22
Ilość wyświetleń: 466

Kalendarz

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej