Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Resetowanie ustawień
Reset

Jadłospis

Jadłospis

Dzień tygodnia

Menu

Poniedziałek

06.09.2021

Zalewajka z ziemniakami

Składniki: żurek, ziemniaki, cebula, czosnek , boczek wędzony, kiełbasa z szynki,  koperek zielony

Kluski śląskie w sosie pieczarkowym

Kompot owocowy                  1,3,7,9

 

Wtorek

07.09.2021

Zupa ogórkowa z ryżem

Składniki: wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana, pietruszka zielona

Pulpety w sosie pomidorowym

Ziemniaki

Kapusta czerwona

Kompot  wieloowocowy                  1,3,7,9  

 

Środa

08.09.2021

Zupa jarzynowa z ziemniakami

Składniki: wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, śmietana, pietruszka zielona, ziemniaki

Spagetti z makaronem

Składniki: mięso od szynki, cebula, pomidory malinowe, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, mąka, makaron spagetti

Kompot owocowy                  1,7,9     

 

Czwartek

09.09.2021

 

Zupa grysikowa z ziemniakami

Składniki: wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por,  kasza manna, ziemniaki, pietruszka zielona

Kotlet z piersi kurczaka

Ziemniaki

Buraczki

Kompot  owocowy            1,3,9

Piątek

10.09.2021

 

Grochówka z ziemniakami

Składniki: wywar z warzyw, groch, boczek wędzony, kiełbasa  z szynki, ziemniakami, pietruszka zielona

Pierogi z serem

Kompot  owocowy                 1,3,7,9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadłospis  zgodny z wytycznymi Ustawy z dn. 01.09.2015r. (Dz.U.2015 poz.35) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26.08.2015r.

Uwaga zastrzega się w razie potrzeby  niewielkie zmiany w jadłospisie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluteny

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe).

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamowe i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin

14.Mięczaki

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom

Informacji  na temat żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby

rodzic miał  świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją

pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie znajduje się spis alergenów, a przy każdym dniu numer alergenu jakie zawiera danie.

 

 

 

 

 

Data dodania: 2021-09-04 15:24:47
Data edycji: 2021-09-04 15:32:22
Ilość wyświetleń: 528

Kalendarz

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej